FAQ's van Tweeweginternet

Mocht uw vraag er niet tussen staan, stel uw vraag dan gerust. Vermeld ook uw e-mail adres in uw vraag, het antwoord zullen wij u dan per mail toesturen.

Algemene vragen over satelliet internet
Wat is satelliet breedband?

Breedband betekend simpel gezegd een snelle internetverbinding die altijd beschikbaar is, het wordt breedband genoemd vanwege de veel grotere hoeveelheid data die verzonden en ontvangen kan worden t.o.v. van telefoon of isdn verbinding. Breedband via satelliet betekend dat we het signaal van uw (afgelegen) locatie via de satelliet heen en weer verzenden naar onze grondstations waar wel een snelle en betrouwbare internetverbinding is.

Satelliet breedband is ongeveer 184 x sneller als een 56K telefoonverbinding en 80 x sneller als een isdn verbinding, maar ook als uw locatie 3-4 km van een telefooncentrale gelegen is en er geen kabel internet is, kan de snelheid tot 20x sneller zijn als u nu beschikbaar heeft.

Back to top
Zijn er minimum vereisten voor computers?

Normaal gesproken niet. Elke computer (MAC, Windows of Linux OS) met een ethernet netwerkkaart kan op het satelliet modem aangesloten worden. U heeft geen extra hardware of computer software nodig.

Als u een geschikt (draadloos) router aansluit op het modem kunt u de verbinding delen met andere computers of apparaten (printer/ tablet/telefoon). Wij kunnen een geschikt, Plug and Play draadloze router met uw bestelling meeleveren, vink hiervoor router optie aan op het bestelformulier.

Back to top
Zijn e-mail en andere diensten beschikbaar via satelliet internet?

Natuurlijk kan u e-mail krijgen, uit ervaring weten wij dat veel consumenten die bij ons komen reeds een email adres hebben en deze willen behouden, als u geen e-mail adres heeft kunt u van ons een e-mail adres ontvangen, zonder extra kosten.

Satelliet internet ondersteund (Webmail) services zoals Hotmail, Gmail en Yahoo, indien uw provider geen (buiten de Webmail) verzend mogelijkheid bied (SMPT service) kunnen wij u hier ook kosteloos mee helpen.

Back to top
Kan ik satelliet internet gebruiken om verbinding te maken via VPN?

Ja, technisch gezien is dit geen enkel probleem, al is de performance erg afhankelijk van de gebruikte hard- en software. Voor sommige VPN protocollen is het ook nodig een vast bereikbaar IP adres te gebruiken, dit is alleeen mogelijk met een Tooway Business abonnement.

Back to top
Biedt Tweeweginternet triple-play services (internet/TV/Telefoon)

Nee Tweeweginternet bied geen triple-play services.

Het is niet mogelijk om een bestaande TV lnb naast de internet kop te monteren of andersom waardoor een 2de schotel voor TV ontvangst noodzakelijk is. Tweeweginternet richt zich uitsluitend op internet verbindingen en de apparatuur die daar op aangesloten kan worden.

Telefonie via een VoIP Provider is zeker mogelijk via een Tooway internet verbinding, Tweeweginternet biedt deze dienst niet aan maar kan u wel in contact brengen met een VoIP provider die goed met satelliet internet overweg kan.

Back to top
Heb ik een telefoonlijn nodig?

Nee, voor het gebruik van satelliet internet heeft u geen telefoonlijn nodig.

Back to top
Heb ik een vergunning of toestemming nodig?

Veelal kunt u zonder probleem een satelliet schotel ophangen zonder vergunning of toestemming, wel bent u gebonden aan regels om dit zonder vergunning te doen. Meer informatie vind u bij het ministerie van Vrom. Huurt u de woning, dan heeft u misschien toestemming van uw verhuurder nodig, controleer of er beperkende bepalingen zijn in uw huurcontract.

Het is uw eigen verantwoording om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Indien nodig zal Tweeweginternet u hierbij zo veel als mogelijk helpen.

Back to top
Ik heb een langzame en/of instabiele ADSL/kabel internet verbinding, kan Tweeweginternet helpen?

Ja dat kan, afhankelijk van uw situatie kan Tweeweginternet de bestaande verbinding vervangen of satelliet internet kan als backup gebruikt worden als de huidige internet verbinding niet werkt.

Op aanvraag kan Tweeweginternet een loadbalancing router leveren die dit automatisch doet. Ook kan, indien gewenst, de router ervoor zorgen dat beide verbindingen gebruikt worden om de bestaande bandbreedte te vergroten.

Back to top
Ik heb gehoord van latency problemen via satelliet, wat houd dit in?

Door de afstand die het signaal moet overbruggen van uw computer naar de satelliet , dan naar een grondstation die de informatie opvraagt en weer terugstuurt via de satelliet naar uw computer ontstaat er een (merkbare) vertraging die men latency noemt. Onze Satelliet internet service gebruikt de laatste software en hardware technieken om dit te minimaliseren.

Hieronder valt de Performance Enhancing Proxy (PEP) en web accelleratie, als dit in gebruik is, wordt zodra u een webpagina opvraagt, alle overbodige informatie en aanvragen verwijderd en haalt de PEP de pagina op in minder maar grotere datapaketten dan bij een normale breedband verbinding of dail-up, deze halen de informatie stukje voor stukje op. Deze techniek is ook zeer geschikt voor downloaden van grote bestanden of e-mails.

Back to top
Wat is de latency?

De latency is 680 - 800 ms

Back to top
Kan ik online games spelen met satelliet internet?

In principe wel, zolang dit games zijn waar geen snelle response tijden voor nodig zijn. Hierdoor is het niet verstandig om de zo genoemde First-person shooter games of andersoortige oorlogspellen die een instant reactie nodig hebben te spelen. Dit werkt niet zo goed vanwege de tijd die het internet signaal nodig heeft van en naar de satelliet.

Back to top
Kan ik satelliet internet gebruiken als failover of backup internet connectie gebruiken?

Ja dit kan, door het gebruik van een loadbalancing router kunt u zorgen dat internet en VoiP telefonie bij een storing aan de bekabelde verbinding online blijven. Door de gebruikte techniek is dit een geschikte oplossing voor midden- en klein bedrijf.

Back to top
Kan ik satelliet internet gebruiken met een bedraad of draadloos netwerk?

Ja dat kan, u kunt een bedraad of draadloos netwerk aansluiten op uw satelliet modem om meerdere apparaten in huis te verbinden. Dit doet u met een router, deze kan ook wifi in uw huis verspreiden.

U kunt bij Tweeweginternet een geschikte router bestellen, u kunt kiezen uit een basis ingericht model met persoonlijke configuratie, maar ook voor een geavanceerde Draytek router die wij inrichten om zo goed mogelijk gebruik te maken van de vrije daluren.

Back to top
Waarom is satelliet internet duurder dan bekabeld internet (ADSL)?

ADSL en Kabel internet maken gebruik van bestaande telefoon en televisie bekabeling die er vaak al jaren ligt en oorspronkelijk door de staat is aangelegd, zij hoeven alleen een snelle internet verbinding op hun netwerk via de bestaande bekabeling te transporteren. 

Er zijn gebieden waar de infrastructuur oud of in slechte conditie is of gewoonweg te afgelegen voor meer als een normale telefoonlijn met een heel traag internet signaal. Aangezien de telefoon en kabel aanbieders tegenwoordig zelf de kosten van aanleg en onderhoud dragen zal dit niet snel veranderen aangezien het graven van nieuwe kabels dure investeringen zijn die alleen bij voldoende aansluitingen rendabel zijn.

Met een satelliet breedband aansluiting betaalt u eigenlijk een klein deel van de satelliet met een levensduur van rond de 15 jaar. Samen met alle infrastructuur op de grond loopt deze investering voor eutelsat in de honderden miljoenen euro’s, dit wordt doorberekend in uw abonnementsprijs.

Daarnaast investeert u zelf in de hardware om gebruik te maken van de satelliet technologie, de hardware die u aanschaft daarentegen is robuust en betrouwbaar en zal onder normale omstandigheden 5 jaar probleemloos zonder onderhoud functioneren.

Back to top
Welke ondersteuning en garantie krijg ik op de hardware?

De installatie set bestaand uit de schotel, de Tria en het modem heeft een fabrieksgarantie van 1 jaar.  

Als u een technisch of administratief probleem heeft neemt u contact op met Tweeweginternet via de contactmogelijkheden op onze website, heeft u geen internet dan kunt u telefonisch contact opnemen op de daartoe bestemde tijden, hier buiten kunt u de voicemail inspreken.

Wij reageren binnen 2 werkdagen!

Back to top
Wordt het satelliet internet verkeer verstoord door het weer?

Minimaal!

De Tooway installatie sets zijn ontworpen om windsnelheden te weerstaan van 100Mph/160Km p.u. , wolken en regen hebben ook weinig impact op de satelliet communicatie. Maar zware bewolking, hevige regen en sneeuwbuien kunnen door reflectie van het signaal storing geven.

Onze systemen zijn zo ontworpen dat in slechtere omstandigheden de signaalsterkte korte tijd verhoogd word om dit te compenseren.

Back to top
Vragen over abonnementen van Tweeweginternet
Wat is de contract periode van Tooway?

Indien u ervoor kiest om de Tooway KA sat installatie set te huren dan is de contract periode 24 maanden, hierna per maand opzegbaar.

Indien u de Tooway KA sat installatie set koopt bedraagt de minimale contract periode 3 maanden, hierna per maand opzegbaar.

Voor Tooway Konnect PRO zakelijke satelliet internet abonnementen geldt een minimale contract termijn van 1 jaar.

Back to top
Kan ik mijn satelliet internet abonnement up- of down-graden?

Ja, u kunt uw abonnement up- en downgraden.

Voor het upgraden van uw satelliet internet abonnement worden geen kosten in rekening gebracht. Het verwerken van uw aanvraag duurt meestal 1 werkdag, upgrades worden om middernacht uitgevoerd.

Voor het verlagen van uw abonnement worden WEL kosten in rekening gebracht, er wordt € 25,00 aan mutatiekosten berekend.

Indien u van een Tooway Konnect Thuis abonnement wilt upgraden naar een Tooway Konnect PRO abonnement, worden er activatiekosten á € 40,00 excl. BTW in rekening gebracht.

U kunt de up- of downgrade telefonisch of per e-mail bij ons aanvragen, o.v.v. uw klantnummer.

Back to top
Ik woon in het buitenland, kan ik bij Tweeweginternet een abonnement afnemen?

Binnen Nederland leveren wij aan zowel particulieren als bedrijven. Ook aan bedrijven in Europa kunnen wij een abonnement leveren, wij hebben hiervoor wel het BTW nummer nodig.

Particulieren uit Europa kunnen alleen bij ons een abonnement afnemen als ze over een Nederlands factuuradres én Nederlandse bankrekening beschikken.

Back to top
Technische vragen over Tooway
Wie beheert het operationele gedeelte van Tooway?

Gevestigd bij het Skypark teleport in Turijn worden platform en hub operations voor het Tooway netwerk beheerd door Skylogic, een dochter onderneming van Eutelsat. Skylogic heeft meer als 50 mensen on-site die totaal 14 hubs beheren met capaciteit van 8 satellieten. Een team van aan Tooway toegewezen medewerkers werken aan het in stand houden van de hoogst mogelijk haalbare beschikbaarheid van het Tooway systeem.

Back to top
Hoe snel is Tooway?

Tooway geeft u download snelheden tot maximaal 50 Mbps en upload tot 10 Mbps, dit is de maximum snelheid onafhankelijk van waar u woont, Tooway is niet afhankelijk van uw locatie.

Wat de exacte snelheid van uw Tooway aansluiting, op ieder willekeurig moment is, hangt af van factoren waarvan vele buiten onze controle, dit kan afhangen van weersomstandigheden, de drukte op het gehele tooway netwerk of op internet zelf maar ook het type applicatie of protocol u gebruikt.

Back to top
Hoe weet ik of er vrij zicht is naar de Tooway satelliet?

In Nederland is de satelliet 9 graden oost t.o.v het zuiden, in de praktijk houd dit in dat als u tussen 11.00 en 12.30 vrij zicht op de zon heeft en er geen obstakels in de weg staan dit geen probleem is, dit kunt u ook met de dishpointer tool zien.

Staan er wel obstakels in de weg, een makkelijke richtlijn om te bepalen of u hier overheen kijkt is, het hoogte verschil x 2 = afstand wat de schotel minimaal van het obstakel moet afstaan.

Als voorbeeld: u wil de schotel aan de muur hangen op 2 meter hoogte, op 20 meter afstand staat een boom precies in de weg. De boom heeft een hoogte van ongeveer 12 meter. Het hoogte verschil is 12-2= 10 mtr. x 2 = 20 meter wat u minimaal als afstand moet houden. Aangezien bomen groeien is het verstandig 2-3 meter omhoog te gaan als mogelijk of nog beter, een andere plek voor de schotel te zoeken.

Mocht u het niet zeker weten, kunt u contact met ons opnemen zodat wij een oplossing kunnen bieden.

Back to top
Kan ik Tooway zelf installeren?

Ja dat kan, u dient wel een beetje handig te zijn op gebied van montage en computergebruik. Bekijk hiervoor de (Engels talige) Tooway satelliet internet instuctievideo en bepaal of u het zelf kan.

Uiteraard kan Tweeweginternet de installatie voor u verzorgen, klik hier voor meer informatie.

U kunt ook de installatie door een eigen satelliet installateur laten instaleren, wij adviseren uw installateur graag zodat de installatie correct uitgevoerd wordt.

Back to top
Waar kan ik de schotel het beste monteren?

Allereerst een plek met vrij zicht op het zuiden, monteer de schotel het liefst aan een stenen of betonnen ondergrond, de beugel, paal of mast moet stevig in de ondergrond verankerd worden. In tegenstelling tot TV ontvangst waar een paar mm. beweging in de schotel geen gevolgen heeft, kan dit voor uw internet snelheid wel storingen geven.

Hout krimpt en zet uit en is door deze beweging een ongeschikt materiaal om uw schotel aan te bevestigen, de schotel zal hierdoor te veel signaal verlies krijgen in andere weersomstandigheden als bij de installatie.

U kunt u modem tot maximaal 30 meter met een reguliere kwaliteit coax kabel van de schotel af plaatsen, wilt of moet u een grotere afstand overbruggen, vraag ons om advies. De netwerk kabel van het modem naar uw computer of router kan afhankelijk van het type kabel (Cat 5/ 5e/ 6/ 7) tot 105 meter overbruggen.

Back to top
Waar kan ik mijn MB-verbruik zien?

Uw data verbruik kunt u inzien via de Skylogic portal. Wij vertrekken u deze link zodra u de KA-sat Installatie set geinstalleerd heeft of wij de set voor u geinstalleerd hebben.

Back to top
Wat is Tooway?

Tooway is Europa's eerste betaalbare satelliet breedband product bedoeld voor thuis gebruikers. Tooway is een bi-directioneel high speed satelliet dienst  voor breedband internet. Bi-directioneel betekend dat ontvangen en versturen van het signaal via de satelliet gaat. Hierdoor heeft u geen telefoonlijn nodig.

Back to top
Hoe kan ik als Bed & Breakfast het internetverbruik in huis in de hand houden, zodat de maandelijkse limiet niet al zeer snel wordt overschreden?

Het data verbruik kunt u op 2 manieren in de hand houden. Dit kan met behulp van een Draytek router of met een meer geavanceerde internetaccess controller. Om u goed te kunnen informeren wat voor u de beste oplossing is, kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen via nummer 0524 - 712074

Back to top
Fair Access Policy van Tooway (FAP)
Wat kan ik doen als ik tegen de FAP limieten aanloop?

Indien u onverhoopt toch meer data als uw abonnement verbruikt of niet vertraagd wilt worden door de FAP kunt u het volgende doen:

  • Upgrade naar een hoger abonnement;
  • U koopt een Tooway™ KA-sat volume booster. 
  • U wacht tot u weer uit de FAP komt en uw snelheid weer terug hebt, u houd, al is het langzaam, wel uw internet verbinding en ook uw e-mail zal gewoon ontvangen worden, al zijn (grotere) bestanden sturen of ontvangen niet aan te raden.
Back to top
Hoe werkt de Fair Acces Policy (FAP)?

Om alle gebruikers dezelfde betrouwbare internet voorziening te bieden, hanteert Tooway een Fair Access Policy(FAP).

Het gebruik van alle gebruikers word constant gemonitord om een hoge kwaliteit gebruikservaring  aan iedereen te bieden, dit houd in dat gebruikers die in drukke tijden extreem dataverbruik genereren ingeperkt worden in snelheid om te zorgen dat overige gebruikers hier geen hinder van hebben en de gebruikservaring voor iedereen gelijkwaardig is.

FAP limieten gelden voor download en upload verkeer in een periode van 1 maand en worden na die maand gereset.

  1. Tot de helft van uw maximaal toegestane data volume volledige (gedeelde) bandbreedte;
  2. De 2e helft van uw maximaal toegestane data volume is de snelheid afhankelijk van de drukte op het netwerk;
  3. U hebt het maximum van de toegestane data volume verbruikt en de snelheid valt terug naar 256 Kbps bij een Tuis abonnement en afhankelijk van uw abonnementen naar 256/256 Kbps, 512/512 Kbps of 3/1 Mbps bij een Konnect PRO zakelijk satelliet internet abonnement.

Lees hier meer over de FAP

Back to top
Vragen gesteld door bezoekers
Is deze satelliet tegelijk ook voor tv ontvangst en internet en kan de satelliet ook op een camper gemonteerd worden? groet Joost

Nee, het is niet mogelijk om met de zend- en ontvangstkopTV kanalen te ontvangen. Wel is het mogelijk om in de vakhandel een zogenaamde universele multifeedhouder te kopen waarop u een andere ontvangst kop kan monteren t.b.v. de TV ontvangst.

Montage op een camper is alleen mogelijk met hele dure oplossingen, Tweeweginternet levert deze momenteel niet.

Back to top
Welke voorzieningen heb je nodig voor satellietinternet?

Het enige wat u nodig heeft is stroom om het modem van stroom te voorzien en uiteraard vrij zicht op zuiden.

Back to top
kan ik mijn satelliet Tooway internet delen met mijn buren en zo ja, wat heb ik daar extra voor nodig?

Op zich is het delen van de verbinding met uw buren wel mogelijk. Alleen moet u zich afvragen of dat wel verstandig is, aangezien internet via de satelliet werkt met data volumes.

Als u de verbinding gaat delen is het heel lastig om te bepalen wie welke data heeft gebruikt. Het delen aanzich kan bijna iedere router wel via de WiFi of een netwekkabel naar de buren.

Mocht u toch de verbinding willen delen er zijn in het Proffesionele segment routers die op basis van data volume toegang kunnen bieden tot internet. Wilt u hier meer informatie over neem dan contact met ons op.

Back to top
Kan het modem altijd aanstaan of moet je deze als je geen internet gebruikt afsluiten?

Het modem kan, net zoals een kabel- of ADSL modem, aan blijven staan.

Back to top
Kan ik ook bellen via internet. Bijvoorbeeld zoals een kabel- of draad- /glasvezel-provider dat tegenwoordig kan bieden?

Ja dat kan. Via een zo genoemde VoIP telefoonprovider kunt u ook bellen over de satelliet verbinding. Dit VoIP telefonie abonnement dient u zelf af te sluiten bij de provider van uw keuze.

Back to top
Kan uw satelliet internet overal ter wereld gebruikt worden? Zou ik deze bijvoorbeeld ook in Suriname kunnen gebruiken en bij u een abonnement af kunnen sluiten?

Tooway is alleen te gebruiken in Europa.

Voor de rest van de wereld zijn wel andere oplossingen, neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 0524-712074

Back to top
Aan boord van ons schip hebben wij een cobham seatel coastal 24 antenne om tv te kijken. Kan hier ook internet op worden geïnstalleerd?

Op de televisie schotel kan ons Tooway systeem niet gemonteerd worden. Ook is het Tooway systeem niet geschikt voor gebruik op een schip. Hiervoor is een systeem benodigd dat de schommelingen van het schip opvangt en de schotel stabiliseerd.

Hiervoor zijn diverse systemen beschikbaar, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Back to top
Zijn de apparaten die via internet bereikbaar zijn, zoals Nest, WeMo e.d., ook bereikbaar via Tooway?

Ja, apparaten die via internet bereikbaar zijn kunt u ook via Tooway bereiken. Hiervoor heeft u wel een Tooway Konnect PRO satelliet internet abonnement nodig, Thuis abonnementen hebben geen bereikbaar IP adres.

Back to top
Is het mogelijk om fatsoenlijk Netflix te gebruiken via Tweeweg internet? Zo ja, wat betekend dit voor FAP? Zit je (veel) sneller aan je limiet?gr. Henk

Beste Henk,

Ja Netflix werkt goed via Tweeweginternet satelliet internet, maar er zijn wel een aantal haken en ogen aan het gebruik van Netflix.

U zult het data gebruik goed in de gaten moeten houden, medium settings bij Netflix kost 700 Mb per uur.

Ander nadeel van Netflix gebruik via Tooway satelliet internet is dat Tooway de internet verbinding levert met een Engels of Italiaans IP adres waardoor niet alle Nederlandse content bekeken kan worden en er ook niet altijd Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn.

Back to top
Ask a new question
Cancel